0

Trail race Kopaonik

Trail race Kopaonik

Trail race Kopaonik: Đuro Borbelj i Ivana Živković trijumfovali na 15 km

 

30. jul 2022. 

trail race kopaonik tri strane kopa tri cuke

Ponovo je Dolina sportova na Kopaoniku bila pravo stecište ljubitelja planinskog trčanja, koji su na sedmom izdanju Trail race Kopaonik napravili uvod u sutrašnji MTB maraton Tri strane Kopaonika.

Oko 600 učesnika startovalo je u 11 časova na deonicama od 7 i 15 kilometara, a vreme ih je, srećom, poslužilo, jer je tek kasnije počela kiša koja je kratko trajala i nije napravila većih problema učesnicima koji su još bili na stazi, a kasnije se u toku dana obrušila na jednu od naših najlepših planina.

Označavanjem starta trejl trke počeo je zvanično i najposećeniji vikend na Kopu tokom godine.

Učesnici kraće staze (7 km – 170 metara visinske razlike) išli su preko Marinih voda, Crvenih bara i Markovog kamena nazad do Doline sportova, dok su oni koji su se opredelli za dužu trku (15 km – 410 mvr) prešli stazu koja je vodila preko Marinih voda, Jarma, Likine česme, Vodovoda, Markovog kamena do polazne tačke.

Trail race Kopaonik 15 km

Kako je i teklo proglašenje nakon trke, prednost ćemo dati najbržim damama. Na trci od 15 kilometara trijumfovala je Ivana Živković (PSK Balkan Beograd) pošto joj je trebalo jedan sat, 25 minuta i 23 sekunde da stigne na cilj. Prošlogodišnja pobednica Katarina Pohlod (AK Hajduk maraton tim) sada je osvojila drugo mesto (1:31:41) dok je Ljubica Papić (Belgrade running club) zauzela treću poziciju (1:34:49).

Ivana je treći put učestvovala na Trail race Kopaonik. Prvi put je bila najbrža na 7 km, ali je trčala štafetu, koja je pobedila, da bi 2020. kao početnica u trejlu osvojila drugo mesto upravo iza Katarine Pohlod.

– Pripremam se za državno prvenstvo u planinskom trčanju koje je 20. avgusta na Suvoj planini i ovo mi je bio odličan kontrolni trening za to. Uživala sam na stazi, zanimljiva je, valovita, ima dosta uspona i nizbrdica i sve vreme se trči kroz šumu i lepu prirodu i mogu reći da je pun pogodak – rekla je Ivana posle trijumfa, koja će sa reprezentacijom Srbije u planinskom trčanju učestvovati 24. septembra na Svetskom prvenstvu na Pirinu, gde će ciljati da uđe u top 10 žena kako bi se plasirala na glavnu trku Skymaster u Španiji.

trail race kopaonik tri strane kopa tri cuke

U muškoj konkurenciji Đuro Borbelj je zaslužio pet sa zvezdicom, kako je i sam rekao. Ovo je članu Atletskog kluba “Apatin” peta pobeda na 15 km u isto toliko učešća. Na cilj je stigao za 1:09:18. Na pobedničkom postolju su mu se pridružili Makedonac Sašo Bogojevski (1:13:29) i Nenad Živanović (ARK Maratonac Kruševac, PSK Mosor Niš) koji je rezultatom 1:14:33 osvojio treće mesto.  

– Ova trka je uvek lepo iskustvo. Pošto sam pripadnik Vojske Srbije koja je trenutno na pripremama na Kopaoniku, ovaj trejl mi je bilo u sklopu treninga i uvek iskoristim  priliku da učestvujem kada sam već ovde. Staza je malo promenjena, možda za nijansu ima više uzbrdica, ali rezultat je očekivan – istakao je Borbelj.

trail race kopaonik tri strane kopa tri cuke

Trail race Kopaonik 7 km

Ako je neko bio iznenađen svojim trijumfom to je bila Aleksandra Simić, koja je za 48 minuta i 50 sekundi prešla stazu od 7 km i prva prošla kroz cilj.

– Staza i markacije su bile odlične. Ovo mi je prvi put na Kopaoniku, a tek drugi trejl i stvarno je bilo fantastično – zadovoljna je bila Aleksandra, koja inače učestvuje na trkama sa preprekama.  

Milici Marković (AK “Apatin”) pripala je nagrada za drugu poziciju (51:45) a Milena Vučković osvojila je treće mesto (53:47).

trail race kopaonik tri strane kopa tri cuke

Nikola Milosavljević je prvi trejl u životu krunisao pobedom na 7 km. Pripadnik Vojske Srbije štopericu je zaustavio na 35:32.

– Uglavnom trčim asfaltne trke i ovo mi je bio prvi trejl izazov. Staza je bila uglavnom kroz šumu i toplo vreme nije toliko predstavljalo neku prepreku – rekao je Nikola, koji je iz Lebana, a živi u Beogradu.

Samo prvo izdanje trke na Kopaoniku propustio je Aleksandar Božović iz Požege, a od tada se svaki put našao na postolju, kako na 15 km, tako i na 7 km, što je bio slučaj i sada. Rezultatom 36:23 zauzeo je drugo mesto.

– Dolazak na ovu trku uvek mi dođe kao porodičan odmor. Uglavnom sam ovde između pet do deset dana i onda i istrčim trejl. Svima bih preporučio i profesionalnim sportistima i rekreativcima da posete Kopaonik leti jer mogu da dobiju mnogo veće benefite od zimskog boravka - naglasio je Božović.

Ivan Dlačić (AK Čaak) našao se na trećoj poziciji (37:19).

trail race kopaonik tri strane kopa tri cuke

Nakon što su stariji odmerili snage na stazi, na red je došla i poslastica za najmlađe. Održan je Trail race kids u kom su se nadmetali mališani od dve do 12 godina i kao i svaki put, ovo je bila, takođe, masovna trka i pravi način da se stavi tačka na prvi dan manifestacije na Kopaoniku.

Već u nedelju je na redu MTB maraton Tri strane Kopaonika, a učesnici će se takmičiti na tri staze – Beli meda (20 km), Jela (33,5 km) i Pančić (50 km).

 

Foto: 3 čuke

 

facebook

 

VeneraBike chat ×